Skip to main content

Energie besparen

Leudal wil een gemeente zijn waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren, nu en in de toekomst. Gelet op de klimaatveranderingen is dat niet vanzelfsprekend. Sterker nog: als gevolg van CO₂-uitstoot warmt de aarde op en zien we gevolgen als extreme hitte, droogte en wateroverlast. Dat vraagt om grote veranderingen in ons energiegebruik: maximale energiebesparing, maximaal gebruik van duurzame energie en het in hoog tempo beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen. In de gemeente gaan we ons richten op meerdere gebieden, namelijk: aardgasloos Leudal, energie besparen in woningen, energie besparen in bedrijven en zonnepanelen op alle daken.

Om dit streven in goede banen te leiden en de belangrijkste klimaatdoelen (49% CO₂-reductie in 2030 en 95% CO₂-reductie in 2050) te halen, zijn landelijke afspraken vastgelegd in een Klimaatakkoord. Hierin wordt van iedereen gevraagd ‘duurzaam te doen’: van inwoners, ondernemers, instellingen en overheden. Zo gaan we duurzaam wonen, duurzaam ondernemen en naar duurzame mobiliteit.

Op deze website kun je uiteenlopende informatie vinden over de gebieden waar we ons als gemeente op richten, maar ook informatie als het gaat om welke leverancier een goede partij is als je zonnepanelen wilt of waarom je wel of niet zou kiezen voor een warmtepomp. Ook vind je informatie hoe je een energiecoach bij jou thuis kunt laten komen om de mogelijkheden te inventariseren en aardagsloos wonen.

Duurzaam leven hoeft ook niet altijd veel geld te kosten. Het kan je zelfs heel veel opleveren. Kijk maar eens naar de tips over duurzaam afval. Kijk ook eens rond in je eigen huis en omgeving wat je zelf kunt doen. Als gemeente en duurzaamheidspartners adviseren we je graag over de diverse mogelijkheden die bij jouw situatie passen. Daarnaast verwelkomen we alle nieuwe initiatieven en activiteiten van inwoners, bedrijven en instellingen. Hoe meer mensen meedoen, hoe eerder we onze klimaatdoelen halen.

E-coaches

Wil je echt weten wat je aan je woning kunt verbeteren? Maak dan een afspraak voor een Energie-scan door een van onze Energie-coaches.

Een energiecoach maakt tijdens een zogenaamde Energie-scan een adviesrapport op maat op basis van een bezoek door de bij je  thuis, waarbij de behoeften, de woning (met eventueel de bouwtekeningen erbij) en de laatste energie(jaar)nota mee worden genomen.

De kosten voor een E-scan worden vergoed door de gemeente.

Tijdens de E-scan wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Dit noemen we een Zonnepanelenadvies.

U krijgt een advies over het aantal mogelijke/gewenste zonnepanelen en de verwachte besparingen. Ook kan de energiecoach voor u enkele offertes aanvragen bij onze voorkeursleveranciers in Leudal.

Vraag een energiescan simpel aan door ons een e-mail te sturen, of door te bellen naar het Energie Advies Centrum (0475-820 333).

Animatie

Wil je meer weten over hoe een E-scan in zijn werk gaat? Bekijk dan deze leuke animatie over het werk van de E-coach.

Vergoeding voor E-scan

Er geen kosten voor de energiescan. 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Testimonial energiescan

''Enige tijd geleden besloten we dat het een goed idee zou zijn om advies in te winnen over de isolatiemogelijkheden en alternatieve energiebronnen voor ons huis. Na een tip van een kennis, nam ik contact op met Leudal Energie.

Binnen enkele dagen kreeg ik een telefoontje van de energiecoach om een afspraak te maken. Tijdens dit gesprek aan huis (dat ongeveer twee uur duurde), namen we alle aandachtspunten door waar iets te winnen zou zijn op isolatiegebied: de kruipruimte, de spouwmuren, de dakisolatie, de deuren en vensters zonder dubbele beglazing, enzovoort. Ook hebben we gezamenlijk deze aandachtspunten bekeken om een nog beter idee te krijgen van wat er mogelijk is.

Tijdens het gesprek gaf de energiecoach al enige tips en adviezen over mogelijke verbeteringen, een schatting van de kosten daarvan en de besparingen. Een paar dagen na afloop van dit bezoek, kreeg ik via e-mail een uitgebreid rapport van de bevindingen, inclusief uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden en de manieren waarop deze gerealiseerd kunnen worden.

Kortom, een betrouwbaar, onafhankelijk advies waarmee we aan de slag kunnen.''

- Riegart Moors, Roggel