Nieuws
Iets kapot? Gooi het niet meteen weg, maar ga ermee naar een van onze Repair Cafés in de gemeente.
5-9-2024
Weggooien is zonde!
Jaarlijks gooien we in Nederland miljoenen kapotte spullen, apparaten en kledingstukken weg. In veel gevallen niet omdat ze versleten zijn, maar omdat we zelf niet in staat zijn ze te repareren. Het kopen van nieuwe spullen en het weggooien van dingen die eigenlijk nog prima mee kunnen, heeft een enorme negatieve impact op het welzijn van onze planeet. Bovendien is repareren ook nog eens heel leuk en leerzaam!
Hoe werkt het Repair Café?
Iets kapot? Gooi het dan niet meteen weg, maar ga ermee naar een van de Repair Cafés in onze gemeente. Momenteel hebben we twee Repair Cafés, een in Heythuysen en een in Grathem. Dit najaar, 21 september, zal het derde Repair Café haar deuren openen in Roggel. Een heel mooi initiatief.
Iedereen heeft wel eens een waterkoker die het niet meer doet of een laptop die niet meer aangaat. Ook voor het korter maken van een broek of het repareren van een knuffel kun je terecht bij een van de Repair Cafés. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Door repareren te promoten willen de Repair Cafés bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Er zijn te weinig grondstoffen op de wereld. Als iets stuk is hoeft het niet direct de prullenbak in, maar kan het vaak al eenvoudig gerepareerd worden. De Repair Cafés worden bemand door kundige vrijwilligers, die het vaak ook leuk vinden om je uit te leggen wat er kapot is en hoe dit weer gemaakt kan worden. Na de reparatie betaal je een vrijwillige bijdrage en eventueel de kosten voor nieuwe onderdelen. Hiermee betalen de Repair Cafés hun kosten, dus doneren zou heel fijn zijn!
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. Ook al heb je niets te repareren dan ben je van harte welkom om gezellig met anderen een kopje koffie te komen drinken.
Repair Cafés in Leudal
Ben je benieuwd of jouw apparaat, kledingstuk of bijvoorbeeld je fiets nog gemaakt kan worden en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan kun je in de gemeente Leudal bij een van onderstaande Repair Cafés terecht:
- Repair Café Heythuysen; elke 2de zaterdag van de maand, tussen 10.00 uur en 13.00 uur in het gebouw van voorheen Muziekschool De Nootzaak, aan de Graaf van Loonlaan 2a in Heythuysen.
- Repair Café Grathem; elke 2de zaterdag van de maand, tussen 14.00 uur en 16.00 uur in het Meeting Point Naussaurie, Nassauplein 10-12 in Grathem.
- Repair Café Roggel; vanaf 21 september geopend, elke 3de zaterdag van de maand, tussen 10.00 en 13.00 uur in Gemeenschapshuis La Rochelle, Pastoor Hanraetsstraat 7a in Roggel
Hittestress
24-6-2024
De meeste mensen hopen op een zonnige zomer. Maar veel zon kan ook hittestress met zich meebrengen, vooral in huis. Wat kun je doen om te voorkomen dat het te heet wordt in je woning? En hoe zorg je dat je stress door hitte beperkt? Hieronder vind je een aantal tips om warmte in je woning tegen te gaan. Hiermee verlaag je de kans op hittestress.
*HOUD DE ZON EN WARME LUCHT UIT JE HUIS
Zorg dat alle ramen en deuren overdag dicht zijn zodat er geen warme lucht naar binnen kan. Doe de zonwering naar beneden vóór de zon naar binnen schijnt. Heb je geen zonwering, maar wel gordijnen? Sluit die dan tijdig en laat ze dicht tot de zon weg is. Heb je ook geen gordijnen? Hang witte lakens op, zodat het felle zonlicht niet naar binnen kan.
*NACHTVENTILATIE
Zet ’s nachts zoveel mogelijk ramen open om wat koele lucht in huis te krijgen of zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand. En vergeet de zolder niet te luchten!
*MAAK EENVOUDIG JE EIGEN AIRCO
Heb je geen airco, maar wel een ventilator? Vul dan een emmertje met ijsblokjes of koelelementen. Zet de bak vervolgens direct voor een ventilator zodat deze over de ijsemmer heen blaast. Zo krijg je een lekker koel briesje.
*VERMIJD APPARATUUR DIE WARMTE OPWEKT
Apparaten in huis geven warmte af: tv’s, computers, de koelkast en (gloei)lampen, etc. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk apparaten gebruikt.
*DOUCHE KORTER EN KOELER
Door korter en koeler te douchen zorg je ervoor dat er minder warmte in je woning komt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een bad.
*KOKEN MET DEKSELS
Kook bij voorkeur met deksels op de pannen. Hierdoor heb je minder warmte nodig om eten te bereiden en komt er minder warmte vrij in huis.
*VERGROEN JE TUIN
Een groene tuin zorgt voor verkoeling, ook in je huis: door schaduw van de bomen, en doordat bomen en planten waterdamp afgeven aan de lucht. Bovendien houden tegels hitte vast, waardoor een tuin zelfs 5 tot 10 graden kan opwarmen!
• Vergroen de gevel van je huis met klimplanten, bijvoorbeeld de onderhoudsvrije Clematis of Toscaanse Jasmijn. Dit kan binnen tussen de 2 en 4 graden schelen.
• Of plaats bomen in je tuin, en zorg dat er schaduw op het huis valt. Denk bijvoorbeeld aan fruit- of leibomen.
• Heb je een plat dak op je huis of schuur? Vergroen het dak met bijvoorbeeld sedumplantjes. Naast verkoeling vangt het dak ook regenwater op en komen er insecten en dieren op af.
EXTRA TIP
Heb je enkel of ‘oud’ dubbel glas in je woning? Vervang dan bijvoorbeeld een aantal ramen die veel in de zon staan voor HR++ of Triple glas. Dit soort ramen zorgen ervoor dat er minder warmte je woning in komt. In de winter blijft het langer warm door de betere isolatie en bespaar je op je energieverbruik.
Presentatie Seniorenvereniging Haelen
12-6-2024
Gisteren hebben we voor de Seniorenvereniging Haelen een presentatie gehouden bij Trefcentrum Aldenghoor. Het was een interessante en gezellige middag.
Middels deze presentatie hebben we de senioren kunnen informeren over de Energiebespaar Brigade en de klusbus van de gemeente Leudal.
Maar nog belangrijker;
Wat kunnen we voor onze bewoners doen om het energiegebruik te verminderen en kosten te besparen?!
Willen de leden van jouw vereniging ook hun energiegebruik verminderen en kosten besparen? Of wil je hier zelf meer informatie over? Onze Energiebespaar Brigade komt je hier graag meer over vertellen.
Mail naar
Wereld Milieu Dag 5 juni
5-6-2024
Samen sterk voor leefbaarheid.
Vandaag is het Wereldmilieudag. Het doel van deze dag is om mensen bewust te maken van het belang van het milieu voor onze wereld.
Iedereen kan bijdragen aan een beter milieu en vaak ook met heel simpele handelingen.
Je kunt jouw steentje bijdragen:
- Gooi minder eten weg, maak een lekkere smoothie van nét iets te rijp fruit
- Vervang je tegels in de tuin door groen
- Gooi kleding niet zomaar weg maar lever het in bij de kringloopwinkel in de buurt
- Plaats een regenton in je tuin voor het opvangen van regenwater
- Iets kapot? Gooi het niet meteen weg, maar ga ermee naar een van onze Repair Cafés in onze gemeente. De Repair Cafés zijn 8 juni weer geopend in Heythuysen en Grathem.
Repair Café Heythuysen; elke 2de zaterdag van de maand, tussen 10.00 uur en 13.00 uur in het gebouw van voorheen Muziekschool De Nootzaak, aan de Graaf van Loonlaan 2a in Heythuysen.
Repair Café Grathem; elke 2de zaterdag van de maand, tussen 14.00 uur en 16.00 uur in het Meeting Point Naussaurie, Nassauplein 10-12 in Grathem.
Repair Café Roggel; vanaf dit najaar geopend.
25 t/m 31 mei Week zonder afval
21-5-2024
In Nederland gooien we jaarlijks bijna 490 kilo afval weg per persoon. Gelukkig zijn er manieren om deze hoeveelheid afval te verminderen, zoals het (ver)kopen van tweedehands spullen. Maar er zijn ook andere simpele tips die kunnen helpen om je afvalberg te verkleinen. Bijvoorbeeld door vaker tweedehands te kopen, slimmer te printen, een online kledingruil te organiseren, te kiezen voor herbruikbare verpakkingen of kapotte spullen te repareren. Doe jij mee?!
Energiebespaar Brigade
De gemeente Leudal helpt inwoners met advies én concrete maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Daarvoor is in samenwerking met het MensOntwikkelBedrijf (MOB) en Leudal Energie de Energiebespaar Brigade opgericht die op aanvraag naar inwoners thuis komt en aan de slag gaat.
Energierekening verlagen? De ‘klusbus’ in Leudal helpt!
Hoe help je buurtbewoners om hun energierekening te verlagen? Door hun huis te verduurzamen! In Leudal komt de Energiebespaarbrigade, - ook wel de ‘klusbus’ genoemd - gratis bij inwoners langs om energiebesparende klussen uit te voeren.
Energie Advies Centrum Leudal
Iedereen krijgt te maken met stijgende energieprijzen. De snelste manier op energie te besparen en daarmee de rekening is door te besparen. Als gemeente krijgen we steeds meer vragen daarover.
Burgerparticipatie in de Warmtetransitie
Het streven om alle huizen in 2050 aardgasloos te maken gaat een grote impact hebben op onze fysieke leefomgeving. Achter de voordeur moet er nog veel gebeuren om dat te bereiken.
Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder rook-en geuroverlast te veroorzaken
Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren.