Circulaire economie

Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie houdt in dat we slim omgaan met nieuwe grondstoffen en materialen. In plaats van een wegwerp economie gaan we naar een circulaire economie waarin we zoveel mogelijk hergebruiken, en dus zo minmogelijk weggooien. Dit kan zo simpel zijn als kiezen voor tweedehands, repareren van producten of het delen van spullen met anderen.

Van lineaire economie naar een circulaire economie
We zetten ons samen in om van onze huidige wegwerpmaatschappij een zo veel mogelijk circulaire economie te maken. Daarvoor zijn allerlei lokale initiatieven zoals de repair-cafes (Heythuysen, Grathem en Roggel), tweedehandsmarkten of deelinitiatieven. We gaan van de gedachte af dat alles wat we weggooien afval is naar de gedachte dat alles wat we weggooien een grondstof is. Daarmee wordt bedoeld dat alles wat we weggooien zo goed mogelijk hergebruikt, gerepareerd of gerecycled wordt.
De trap tegen troep
De trap tegen troep ‘of officieel de ladder van Lansink genoemd’ laat zien hoe we producten een zo goed mogelijk tweede leven kunnen geven. Verwerpen, Gebruiken, Hergebruiken, Recyclen en Verbranden is de volgorde waarin we producten moeten toepassen. In onderstaande afbeelding is dit te zien.
